Skip to content

Fast Delivery -------------- Free Shipping For Package Hops From 500,

Language
Search
Cart
Hvad er et godt hundefoder? - MyDreamPet

Hvad er et godt hundefoder?

Hundefoder

Meningerne er mange, rigtig mange og der er desværre rigtig mange "hjemme" eksperter der nok mener det godt, men desværre ikke har den rigtige baggrund for at vurderer om noget er godt eller skidt.

 

"Min hund kan rigtig godt lide det her foder", ja det er meget muligt, men det er altså ikke kvalitets stempel i sig selv.

"Det her har vi altid brugt og det er billigt", igen så siger det jo intet om foderet som sådan.

 

Sådanne udsagn (og listen kunne fortsætte i det uendelige) er til større skade end gavn for vores hunde. Derfor vil jeg forsøge i denne blog at sætte lidt fokus på hvad jeg mener er godt og skidt når vi kigger på en ingrediens liste.

Men inden vi kommer så langt, så bliver vi nødt til at have nogle "spille regler" for hvordan vi vurderer det her. Problemet ligger nemlig i at man faktisk ikke kan konkludere noget med sikkerhed når man kigger på ingredienserne alene. Der er nemlig ingen der kan fortælle hvad kvaliteten af den enkelte ingrediens er. Hvad er kylling f.eks.? Er det frisk ny slagtet kylling, frossent kød, fordærvet kød eller er det bare fjer fra kyllingen? Ingen ved det. Derfor bliver vi nødt til at prøve at sammenligne indholdsfortegnelserne med det lidt naive forhold til tingene, at alt er fuldstændigt ens, selvom vi godt ved at det ikke er tilfælde. 

Hvad ønsker vi at se og hvad vil vi ikke se?

I den perfekte verden, der lever hunden som fri i naturen. Her vil den leve af de dyr den enten kan nedlægge selv eller de kadaver den vil finde rundt omkring. Herfra spiser den kød, ben, hud ja alt den lige kan komme til.

Ved at give den foderpiller, fratager du hunden en masse fra dens naturlige føde. Du kan ganske enkelt ikke lave en pille der består kun af kød og ben, så producenterne må trylle lidt. En typisk foderpille består af en blanding af tørre og våde ingredienser. Pillen skal nemlig kunne holde sammen uden at gå i stykker. Den skal også kunne holde sig i lang tid. Det sætter nogle krav til de ting der bruges og måden den tilberedes på.

Kød: Ja kød er ikke bare kød. Her vil producenten prøve at dække over hvad det reelt er, men det kan være en blanding af reels kød, tørret kød, hydroliseret kød og fedt. Jo mere der kan kommes i pulverform, des nemmere er det at lave et produkt der kan holde sammen og holde sig uden at blive fordærvet. 

Et godt top produkt vil i min verden indeholde mindst 70% iform af diverse animalsk. Jo mere frisk, des bedre. Mindre mængder vil trække ned i karakteren.

Fyldstof: Ja vi kommer ikke udenom det. Der er fyldstof i hundefoderet. Det er ingredienser der egenligt ikke har noget at gøre som sådan når vi snakker hundens naturlige kost, men det er en nødvendighed af to grunde. For det første skal det holde omkostningerne ned til produktionen og for det andet, så kan det være med til at give foderpillen sin form/struktur og holdbarhed.

I min verden skal der være så lidt som muligt fyldstof i. Nogle af de ting man kan se som fyldstof er blandt andet korn, roetrævler, æbleaffald, kartoftler, søde kartofler, ærter.....

Hvad jeg IKKE vil se som fyldstof er først og fremmest korn. Det har en ringe nytteværdi. Bevares hunden kan godt omsætte det i nogen grad, men det meste ryger direkte ud af hunden igen. Endnu værre er det at korn i mange tilfælde indeholder lagermider, vis eskrementer hunden ikke kan tåle og derfor prøver at afstøde. Dette sker som regel igennem huden, og derfor ser man ofte hunde der spiser korn indholdige foder, have kløe, rødme, udslet på f.eks. poser, øre og andre steder.

Bær og lign.: Ja så kommer vi til de sidste par procenter der oftes er i foderet. Det kan være bær, frugter, tang og lign. Der er ofte ikke ret meget af det, men det har nok heller ikke den store virkning når det kommer til stykket, igen uden at kunne sige det med sikkerhed. Hunden vil nok kun spise den slags i meget begrænset mængder i naturen, men istedet få sit grønne fra maven af byttedyret af, hvor planteæderne har nedbrudt den cellulose der gør at hunden ikke kan drage nytte af det ellers. Mange producenter kommer mange forskellige ting i. Nok mest fordi det ser sundt ud for os mennesker, så vi lader os påvirke af det. Jeg tror personligt ikke det har den store effekt.

Hvordan skal indholdfortegnelsen læses? 

Den kan være svær at tyde, men det burde være nemt. Det der står umiddelbart efter dette tegn:  Det er dét der er mest af. Det der står som det næste, er der næstmest af og så fremdeles. I nogle tilfælde står der procenter på. Jo mere producenten oplyser, des bedre. Ellers trækker det ned i min bedømmelse. Hvis du kun ser procenter på lad os sige der står 20% i midten af listen, ja så kan du regne med at det der står før dette tal, er der mere end 20% af og det der står efter, er der mindre end 20% af. Håber det giver mening.

Her er et eksempel på en sammensætning/indholdfortegnelse. Lad os prøve at dykke ned i dén og herefter kan du forhåbenligt gå hjem og se på dit eget foder og tyde om det er et godt foder, eller om det måske var på tide at skifte til noget bedre.

Sammensætning: Frisk udbenet kylling (16 %), dehydreret kylling (16 %), dehydreret kalkun (14 %), røde linser, kyllingefedt (7 %), hele grønne ærter (5 %), frisk kyllinge-kråse (lever, hjerte, nyre) (4 %), dehydreret atlantisk sild (4 %), silde-olie (4 %), friske hele æg (4 %), frisk hel flynder (4 %), soltørret alfalfa, hestebønne, grønne linser, hele gule ærter, frisk kyllinge-brusk (2 %), brun tang, friske hele græskar, friske hele mandel-græskar, frisk hel pastinak, frisk have-kål, frisk spinat, frisk sareptasennep, frisk majroe, friske hele gulerødder, friske red delicious æbler, friske bartlett pærer, frysetørret kyllingelever, frysetørret kalkunlever, friske hele tranebær, friske hele blåbær, cikorierod, gurkemeje, mælkebøtte, glat burre, lavendelblomst, læge-stokrose, hyben. TILSÆTNINGER (pr. kg): Næringsmæssige tilsætninger: E6 (Zink): 100 mg. Zootekniske tilsætninger: Enterococcus faecium NCIMB10415: 600×10^6 CFU.

Kigger i på dette foder, så kan vi se at der er 16% frisk kylling. Det er højst sandsynligt en form for rigtigt kød, rester af skrog eller fjer. Derudover er det flere slags tørret (dehydreret) kød i. Der er både lever, hjerte, nye i, der er fisk i og så er der olie og æg. Alt sammen gode ingredienser og det står noteret med procenter på. Kæmpe plus. Her skjules ikke noget. Ialt tæller jeg det sammen til ca. 75% animalsk. Det er rigtig flot for et foder.

Når det kommer til fyldstoffer, så er der brugt røde linser og grønne ærter som de primære ting. Man undlader at sige hvor meget af røde linser, men det er et sted imellem 7 0g 14 procent. Kigger vi på hvad der ellers er i, så er det en masse frugt/grønt/bær osv. noget mere overflødigt end andet.

Hvad kan vi så konkluderer her? Jo det tyder på der er tale om et godt kvalites produkt. Der er brugt masser af friske råvarer og det er som udgangspunkt altid godt. Vi kan bare ikke helt sige noget om hvordan det videre forløb har været. Når der står friske æbler, er det så hele æbler? Er det æbleskrog, skraller eller hvad snakker vi her? Sådan kan man spørge om alle ingredienser. Hundefoder er nemlig ikke underlagt de samme krav som der er til menneske føde.

Men ville jeg foder med dette foder? Ja her har jeg ikke de store bekymringer og der er tale om et godt foder i forhold til de mange konkurrenter.

Jeg håber du med denne lille artikel, er blevet bare en lille bitte smule klogere. Kig på det foder du bruger idag. Hvad kan du konkluderer ud fra dén liste du ser dér? Hvis du er i tvivl, så er det måske ikke det rette foder. Jeg skal ikke kunne sige det uden at have set listen. Du kan jo evt sende den til mig, så vil jeg gerne give mit bud på det:-)

Ps. Du sidder måske og tænker: Hvad var det for et foder jeg gav et eksempel på? Det var Acana Sport.